Efter alkohol så är det drogmissbruken som är ett stort problem i Sverige. Många far illa och till och med avlider till följd av ett långvarigt drogmissbruk. Det är enklare att ta en överdos av narkotika än alkohol och den slår oftast hårdare på kroppen. Här är några av de vanligaste drogerna i Sverige idag.

Hash

Hash är en variant av cannabis. Det är sammanpressande stjälkar som innehåller THC och cannabinoider. Preparatet har funnits sedan 3000 f.Kr. Den påverkas psyket och kan ge en lugnande och behaglig effekt. En hashmissbrukare blir oftast inåtvänd när han eller hon är påverkad. Risken för en permanent psykos kan finnas vid missbruk av cannabis. Även paranoida psykoser kan förekomma.

Amfetamin

Amfetamin är ett kemiskt nervstimulerande narkotikapreparat. Amfetamin används mycket inom sjukvården för att behandla narkolepsi och ADHD. Dess genombrott kom under andra världskriget då drogen delades ut till soldater i kriget. Soldaterna kunde vara ute i krig mycket längre utan att äta och sova. Amfetamin har också varit ett populärt bantningspreparat eftersom den minskar hungern. Amfetamin har ett euforiskt rus som får missbrukaren att känna sig full av energi och lust. Den som missbrukar kan dock få svåra så kallade ”avtändningar” när drogen går ut ur kroppen. Amfetamin är en av de vanligaste drogerna i Sverige. På plats nummer 1 ligger cannabis och på andra plats amfetamin.

Kokain

Människor har tuggat i sig kokaplantor i årtusenden men i mitten på 1880-talet så lyckades forskare hitta det aktiva ämnet i kokaplantar och kunde då framställa starkare preparat. Den har en liknande effekt som amfetamin men ruset är mycket kortare och själva ”avtändningarna” är inte lika markanta. Drogen är mycket dyr på marknaden och det beror på att den är ”snällare” mot missbrukare, i alla fall inledningsvis. Kokain har dock ingen medicinsk användning i stort. Några enstaka gånger kan det användas. Det är dock väldigt beroendeframkallande och mycket vanligt bland kändisar och högt uppsatta personer med mycket pengar.

GHB

Preparatet heter egentligen Gamma-hydroxibutansyra och är en klar flytande, luktfri vätska. I vissa fall kan den förekomma i pulverform. Detta preparat var till en början avsett för narkosmedel på sjukhus till människor. Fördelarna jämfört med traditionella narkosmedel var att med GHB så uteblev bakruset, biverkningarna. Det var dock väldigt svårt att dosera GHB och därför gav man upp med försöken. Sedan testade man det även på djur som narkos för veterinärer som skulle söva lite större djur. Men det blev samma utfall där, det var väldigt svårt att dosera GHB. Det används endast inom medicinering för narkolepsi i dagsläget.

GHB blev en innedrog i slutet på 90-talet och år 2000 gjorde man om lagen och narkotikaklassade det. GHB sänker nervaktiviteten i hjärnan och gör användaren trögare. Den fungerar lite som alkohol fast det är mycket lätt att överdosera GHB. Det är så små mängder som behövs. Det skett många dödsfall i Sverige i samband med överdosering av GHB.

Detta är de vanligaste drogerna som man missbrukar. Dessa är mycket lätta att fastna i och bli beroende av.