På de senaste tio åren har vi fått många nya missbruk som idag deklareras som sjukdomar som har tillkommit på vår tidigare lista av kända samhällsproblem. Till dessa hör Internetberoende, mobilberoende, och så naturligtvis det största problemet av dem alla som klassificeras som spelberoende. Spelberoende är ett problem som inte bara belastar den egna personen utan drabbar familj, nära och kära samt vänner i form av raserad ekonomi, trassliga relationer och lögner för att dölja sitt beroende.

En spelmissbrukare skyr oftast inga medel för att fortsätta med sitt spelande, vilket ofta leder till att den spelberoende inte inser att de pengar som har använts till spel egentligen skulle ha gått till något annat. Detta kan vara så djupt som att personen i fråga, eller familjen inte längre har pengar till varken hyra, mat eller andra förnödenheter.

På längre sikt så leder detta till att den spelberoende lånar pengar till sitt spelande av släktingar, vänner genom att ljuga om vad pengarna ska användas till. Det går också i många fall så långt att spelmissbrukaren till slut lånar pengar av okända långivare på den svarta marknaden, vilket leder till höga räntor och löften om att betala tillbaka inom en viss tid. Vi förstår alla vad som händer när detta inte kan infrias.

Det finns mycket hjälp att få för den som är spelmissbrukare

Idag är denna sjukdom så väl känd, att det finns mycket hjälp att få bara du som spelar, någon anhörig eller vän känner till de tecken som definierar problemet. En av de bästa är spelberoende.se, där det finns all den information som behövs för att få hjälp med spelmissbruk.

I övrigt så finns också en anonym instans, driven av Centrum för psykiatriforskning på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut. Denna heter stödlinjen.se och är en tjänst där du kan få gratis rådgivning via telefon, chat eller e-post som kan ge vägledning till att rekonstruera ett trasigt liv på grund av spelmissbruk.

På dessa två sidor kan även läsas om olika anledningar till att spelmissbruk uppstår, samt vilka andra resurser som finns att tillgå. Naturligtvis går det även alldeles utmärkt att kontakta ditt lokala sjukhus, och deras psykiatriavdelning där det ska finnas kunskap och all den hjälp som behövs för att bota ditt eller din närståendes spelmissbruk.