Det finns olika typer av droger, lagliga och olagliga droger. Alkohol är en drog som säljs helt lagligt i Sverige men det är också många som hamnar i ett allvarligt alkoholmissbruk. Det går att köpa alkohol i matvarubutiken och på Systembolaget. Starksprit måste man köpa på Systembolaget och då gäller en åldersgräns på 20 år. För att inhandla ”folköl” behöver man bara vara 18 år, och det finns i nästan alla butiker.

Alkohol i form av vin har vi druckit i tusentals år. Det har varit ett vanligt inslag under människans historia men starkspriten däremot kom inte förrän på medeltiden. Det var på 1400-talet som man kom på att man kunde fånga upp alkoholen när det förångades och kyla ner den, styrkan blev på så sätt mycket högre än tidigare. Då fick man destillerat vatten med hög alkoholprocent. I Skottland var man först med denna teknik och man kallade det för ”livets vatten”. Senare döpte man om det till whisky. Det var så det började med denna drog som idag är helt laglig.

Svenskarna och alkoholen

Fram till början på 1700-talet så var det tillåtet att bränna sin sprit själv. Men 1718 så förbjöd man all hembränning för att minska ner på alkoholkonsumtionen. Det höll dock inte så länge, man gjorde undersökningar 1731 och fann att konsumtionen var oförändrad. Då beslutade man sig för att tillåta hembränning för ”husbehov”, mot en avgift. 1756 förbjöds det igen men då var det på grund av spannmålsbrist.

Om vi hoppar fram till 1900-talet så blev det en stor förändring i samband med förbudstiden i USA. 1922 röstade man om ett förbud man en majoritet sa nej. I stället införde man en begränsning på hur mycket starksprit man fick köpa, den kallades för ”motboken”. Detta varade till 1955 och då började man försäljningen av alkohol via ett monopol och Systembolaget. Åldern för att köpa starksprit på Systembolaget var då 21 år, men man sänkte det till 20 år lite senare. I princip så har det sett ut så fram tills idag.

1972 höjde man åldern för alkoholköp från 16 år till 18 år, köp gällande krog och butik.

Konsekvenser av missbruk

Ett missbruk av alkohol kan få förödande konsekvenser, både för missbrukaren själv och andra i dess omgivning. Kör man bil berusad kan det ske olyckor med dödlig utgång eftersom man blir mindre uppmärksam när man kör bil berusad, reaktionstiden försämras osv. Man kan krocka men en annan bil, köra på cyklister, fotgängare mm. Blir man omhändertaget för berusning av polisen för många gånger kan man bli av med sitt körkort, även om man inte har använt sin bil. Då blir man olämplig som bilförare helt enkelt. Har man dessutom jaktlicenser och vapen kan man bli fråntagen dessa också.
För att inte tala om de närstående som kan råka illa ut. Alkohol ligger ofta till grunden för våld i hemmet.

I Sverige finns det ungefär 300 000 alkoholmissbrukare. Ca: 75 000 av dessa anses vara tunga alkoholmissbrukare.

Källa från http://www.can.se/sv/drogfakta/fragor-och-svar/alkohol/